To medarbejdere fra Birkely har i september bestået kostvejlederuddannelsen, hvilket vil give et øget fokus på den rette kostsammensætning både for beboere og for borgere med §85-bostøtte fra Birkely.

Mange mennesker med autismespektrumforstyrrelser spiser på grund af fx taktile sanseforstyrrelser meget ensformig mad og mad med en meget blød konsistens – pasta, hakket kød, pizza og bearbejdede industriretter. Kostvejlederuddannelsen har givet de to medarbejdere stor indsigt i vigtigheden af kostens sammensætning (principperne for sammensætning af kosten, glykæmisk index, det sunde og det usunde fedt, proteins rolle, kostfibre, vigtigheden af at sammensætte en madplan med et stabilt blodsukker, coaching i skyggesider og udfordringer omkring kostindtagelse.

– Vi skal så små frø hos borgere i bostøtte, og hvis de har lyst, vil vi formidle viden om opskrifter, kostens sammensætning, vigtigheden af tarmsystemets funktion mm. Samtidig går vi i et samarbejde med den ansvarlige for indkøb og menuplaner på Birkely. Vi vil for eksempel gerne på længere sigt have (endnu) mere blodsukkerstabiliserende kost på menuen, siger pædagog Yvonne Lohmann Hansen, den ene af de to nye kostuddannede.

De to medarbejdere er uddannede hos Henriette Søvind i Aalborg.